Enfront de la inversió concentrada en uns pocs players sorgeixen iniciatives innovadores, que aporten nous camins als anunciants, com la publicitat nativa. Els anuncis natius, que prenen l’estètica del mitjà actua com a suport, segueixen creixent. Aquesta publicitat es caracteritza per la seva forma, ja que coincideixen amb el disseny visual i per tant es perceben com contingut natiu del mitjà i per la seva funció, ja s’haurien de comportar d’acord amb l’experiència d’usuari en l’entorn natiu. És habitual veure aquest tipus d’accions en les xarxes socials, però també tenen lloc en les edicions digitals de mitjans com Forbes, el Huffingtonpost.es o The Whashington Post. Cada cop la línia entre continguts i publicitat és més fina. Aquest factor és el que genera més crítiques per part dels usuaris, inclús la identificació que es tracta de contingut patrocinat i que aquests anuncis aspiren a ser menys interruptors. Amb l’objectiu d’indentificar les variants de la publicitat nativa, el IAB, en la seva guia, etiqueta les sis categories següents:
1. In-Feed Units
Defineix la publicitat nativa que apareix en la conversació, els anuncis en in-feed poden adoptar dues formes: articles patrocinant contingut i in-feed patrocinat. Els primers es composen de contingut patrocinat que reflexa la forma i la funció d’altres continguts disponibles en un feed. Podem trobar exemples en BuzzFeed, Forbes o Mashable.
Font: BuzzFeed
El segon tipus d’in-feed natiu és un anunci promocionat que apareix en les seves conversacions, però en lloc de ser anuncis de contingut es centren en buscar una resposta amb un enllaç al contingut fora del lloc. Per exemple, anuncis a Twitter o LinkedIn.
2. Paid Search Units
Aquests anuncis es mostren en els resultats de cerca amb un format i disseny similar als resultats orgànics, excepte quan s’indiquen que son resultats patrocinats.
3. Publicitat nativa Recommendation Widgets
4. Promoted Listings
5. In-Ad (IAB Standard)